aktiemiljonaren.blogg.se

Tillfällig hemsida/blogg för Aktiemiljonären.

Analys Scandidos

Publicerad 2015-10-11 13:22:02 i Allmänt,

Scandidos grundades år 2002 och noterades på First North april 2014. Bolaget utvecklar medicinteknisk utrustning för kvalitetssäkring av strålbehandling vid cancer. Produktion av företagets produkter görs av externa tillverkare. Företagets produkter säljs på en internationell marknad. 

Processen vid cancerbehandling innefattar diagnostik, ordination, dosplanering, förberedelser och slutligen strålbehandling. Scandidos befintliga produkt (Phantom+) kommer in efter dosplaneringen men innan behandlingen. Detta för att säkerställa en korrekt stråldos, det är oerhört viktigt att man kan leverera en säker och pålitlig behandling. Efter detta moment sätts behandlingen igång.

Scandidos har ett unikt egenutvecklat mätsystem. VD menar att man ligger långt före sina konkurrenter. Produkterna har funnits på marknaden sedan år 2006. Bolaget har utvecklat och uppgraderat sin befintliga produkt Phanom numera benämnd Phantom+. Marknadspotentialen för Delta Phantom+ uppgår till ca 380 miljoner kronor årligen. Scandidos har idag en marknadsandel på ungefär 15%. Bolaget tror att man skall kunna nå en marknadsandel på 30%. Det finns med andra ord stor en tillväxtpotential.

Svårigheten gällande försäljning ligger i att hitta bra distributörer. Det gäller att kunna erbjuda en bred produktportfölj, därför har Scandidos utvecklat ytterligare produkter. En av de nya produkterna är Delta Discover som används för kvalitetssäkring under behandlingen. Denna produkt inväntar FDA godkännanden samt CE-märkning. Delta Discover konkurrerar på en marknad värd drygt 1,2 miljarder kronor årligen. Scandidos räknar att man skall kunna ta 35% av marknaden på sikt. Givetvis kommer det ta ett tag, men det verkar fullt rimligt med tanke på de konkurrensfördelar som produkten innehar. Delta Discover har dessutom funnits i prototypversion hos potentiella kunder sedan Oktober 2013. Försäljningen kan ta rejäl fart när väl godkännandena kommer. Det finns även en tredje produkt, Delta TPV som används vid ordination och planering. Marknaden för denna produkt beräknas till 120 miljoner kronor årligen. 

Scandidos har en målsättningen att växa 30% årligen de kommande fem åren. Man omsätter idag ca 40 miljoner kronor. Försäljningen senaste räkenskapsåret var inte särskilt imponerande. Dock kommer försäljningen sannolikt öka nu när Delta Phantom+ har fått FDA godkännande, samt så inväntas godkännande av Delta Discover.

VD Görgen Nilsson, menar att det finns ett stort intresse för bolagets nya produkter. Scandidos har bruttomarginaler på ca 75-80% när tillväxten väl tar fart så kommer hävstången bli stor. Idagsläget omsätter bolaget som sagt knappt 40 miljoner, personalstyrkan uppgår till 35 personer. VD menar att bolaget kan växa upp till en omsättning på 100 miljoner utan att behöva anställa fler medarbetare, dock kommer rekryteringen sannolikt att ske successivt.

Tidigare i år gjorde Scandidos en nyemission. Bolaget är i princip skuldfritt, så sannolikheten för en ny nyemission är liten. Marknadspotentialen är väldigt stor. Tror själv att vi kan få se en resa likt Cellavision. Dock ska det beaktas att detta är en högriskinvestering, men samtidigt finns det en enormt stor potential. Risken kontra avkastningen ser jag som ytterst fördelaktig. Dessutom finns det potentiella triggers i form av FDA godkännande och CE-märkning för Delta Discover. Aktien har de senaste veckorna pressats av att en fond avyttrat sitt innehav. 

Det som talar för Scandidos är bland annat:

+Stor efterfrågan på bolagets produkter.

+Delta Phantom+ har fått FDA godkännande + CE-märkning.

+Säljchef (!) Jan Gustavsson köpte aktier för över 1 miljon kronor i somras, dessutom på en kursnivå betydligt högre än dagens. Detta är ett mycket gott tecken.

+Dessutom innehar ledning mycket aktier.

+Ny styrelse med ordförande Olof Sandén som har god erfarenhet från strålterapibranschen sedan sin tid på Elekta. 

Talar emot:

-Försäljning måste ta fart de närmsta 2-3 kvartalen.

-FDA godkännande & CE-märkning för Discover kan dra ut på tiden.

 

Värdering

 Har gjort en reserverad DCF-värdering och kommit fram till ett aktievärde på 11 kronor per aktie, utifrån dagens förutsättningar. Fredagens stängningskurs var 5,20 kr, vilket motsvarar ett börsvärde på ca 90 mkr. Det finns med andra ord en mycket god uppsida. När väl den stora massan investerare upptäcker detta bolag så kan resan uppåt gå väldigt fort. Potentialen är enorm.


Frågor och synpunkter tas gärna emot via [email protected]

Aktiemiljonären äger aktier i Scandidos. 

Kommentarer

Postat av: Tobbe

Publicerad 2015-10-11 17:49:59

Bra skrivet

Postat av: Janne

Publicerad 2015-10-12 00:44:30

Trevligt att fler hittat denna dolda guldklimp. Lyckas Scandidos som det verkar är 11:- lite snålt satt riktkurs. Lyckas de och får fart på försäljningen bör riktkurs ligga kring 50:-

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela